Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Ρόδι. Το φρούτο που καθυστερεί τη γήρανση.


30E84556-842E-43C1-B7E7-9F8BAD877E74Η ουρολιθίνη Α, ένας μεταβολίτης βιομορίων που εντοπίστηκε στο ρόδι θα μπορούσε να καθυστερήσει συγκεκριμένες διεργασίες της γήρανσης σύμφωνα με μελέτη
του Πανεπιστημίου EPFL της Ελβετίας και του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism.

 Είναι γνωστό πως οι σκελετικοί μύες σταδιακά χάνουν τη δύναμη και τη μάζα τους καθώς ο άνθρωπος πλησιάζει την ηλικία των 50 ετών. Η πρόσφατη κλινική δοκιμή του EPFL, λοιπόν, έδειξε ότι η ουρολιθίνη Α, μια ένωση που προέρχεται από βιομόρια που υπάρχουν σε φρούτα όπως το ρόδι, θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία αυτή χωρίς να προκαλέσει βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, των πηγών ενέργειας των κυττάρων. 

Καθυστέρηση της γήρανσης των μιτοχονδρίων

 Ο ισχυρισμός ότι η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για τη μακροζωία μπορεί φαίνεται πολύ «εύκολος», πλέον, όμως, υποστηρίζεται και από επιστημονικά στοιχεία. Το ρόδι, ένα φρούτο που έχει αναδειχθεί από πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, περιέχει τανίνες, οι οποίες όταν εισέρχονται στο ανθρώπινο έντερο, μετατρέπονται στην ένωση που ονομάζεται ουρολιθίνη Α.

 Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των μιτοχονδρίων. Ένα βασικό πρόβλημα, με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι οι επιστήμονες, είναι ότι δεν παράγουν όλοι οι άνθρωποι ουρολιθίνη Α με φυσικό τρόπο. Έτσι, για να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα λάμβαναν την ίδια δόση, συνέθεσαν οι ίδιοι την ένωση. Οι περίπου 60 άνθρωποι που έλαβαν μέρος καταναλώνοντας μια δόση μεταξύ 250 και 2.000 mg ουρολιθίνης Α, ακολουθούσαν μεν καθιστική ζωή αλλά η υγεία τους βρισκόταν σε καλή κατάσταση.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν παρενέργειες σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, κάθε μια από τις οποίες λάμβανε εικονικό φάρμακο, 250 mg, 500 mg ή 1.000 mg ουρολιθίνης Α ημερησίως για 28 ημέρες. Ούτε σε αυτή την περίπτωση παρατηρήθηκαν παρενέργειες, ακόμα και μετά τη μακρόχρονη χορήγηση της ένωσης.

 Έπειτα, η ομάδα αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της ουρολιθίνης Α εξετάζοντας κυτταρικούς και μιτοχονδριακούς βιοδείκτες στο αίμα και τον μυικό ιστό των συμμετεχόντων, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται εντυπωσιακά:

Η ουρολιθίνη Α ενεργοποιεί τη μιτοχονδριακή βιογένεση, διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα αυξάνουν τη μιτοχονδιακή μάζα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την τακτική σωματική άσκηση. Σημειώνεται ότι η ουρολιθίνη Α είναι η μόνη γνωστή ένωση που επαναφέρει την ικανότητα των κυττάρων να ανακυκλώνουν τα μιτοχόνδρια.

Στους νέους ανθρώπους, η διαδικασία αυτή συμβαίνει φυσικά, αλλά όσο μεγαλώνουμε το σώμα αρχίζει να χάνει τη δυνατότητά του να «καθαρίζει» τα μη λειτουργικά μιτοχόνδρια, οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια της σκελετικής μυικής μάζας και αδυναμία των άλλων ιστών. Η ερευνητική ομάδα, λοιπόν, επικεντρώθηκε στην επιβράδυνση, ή ακόμα και αντιστροφή, αυτής της φυσιολογικής συνέπειας της γήρανσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ένωση θεωρείται ασφαλής προς κατανάλωση, με τους επιστήμονες να ευελπιστούν στην άμεση διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου